január 2005 marec 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujeme ZOO zo života zvierat, zaujímavosť

zo života zvierat, zaujímavosťVedeli ste, ...

... ktoré zviera je najrýchlejšie?

leňochCicavce
Na suchu je absolútnym šampiónom v šprinte gepard štíhly. Za 2 sekundy zrýchli na 72 km/h, za 3 sekundy na 100 km/h. Prekonáva tak najrýchlejšie pretekárske automobily Formuly 1. Nedokáže tak však bežať veľmi dlho.
Rekord v behu na dlhé trate drží vidloroh prériový. 6 kilometrov vydrží bežať rýchlosťou 56 km/h. Ak by ste mu povedali, aby čo najdlhšie bežal rýchlosťou 88,5 km/h, tak by zabehol trať dlhú 800 metrov.
Najpomalším cicavcom na svete je leňoch trojprstý. Po zemi sa pohybuje rýchlosťou 2 metre za minútu, na stromoch 3 metre za minútu. Samica „šprintuje“ rýchlosťou 4 metre za minútu, keď začuje vydesený krik svojho mláďaťa.
www.hedweb.com/animimag/sloths.htm

pštrosVtáky
Sokol sťahovavý je najrýchlejším živočíchom všetkých prostredí. Pri lete strmhlav dole dosahuje rýchlosť 250 km/h. Je to takmer dvojnásobok toho, čo je povolené na diaľnici.
Pri vodorovnom lete je jeho rýchlosť 100 kilometrov za hodinu, podobne ako pri orlovi skalnom. V bezvetrí by oboch porazili niektoré dážďovníky, ktoré dosahujú rýchlosť až 171 kilometrov za hodinu.
Z nelietajúcich vtákov je najrýchlejší pštros dvojprstý. Vie utekať rýchlosťou 72 km/h.

A viete, ktorý vták najrýchlejšie máva krídlami? Kolibrík. Jeden druh kolibríka kmitne krídlami až 90-krát za sekundu.

morský koníkRyby
O 10 km rýchlejšie ako gepard pláva najrýchlejšia ryba sveta – plachetník obyčajný. T rieli vodami rýchlejšie ako gepard po súši. Namerali mu rýchlosť 109 kilometrov za hodinu.

Najpomalšou rybou je morský koník. Za hodinu by preplával trasu dlhú 16 metrov.

Plazy
bazilišokMamba čierna ja najrýchlejší had. Pri krátkych tratiach dosahuje rýchlosť 25 kilometrov za hodinu. Pri pohybe má prednú časť tela a hlavu s otvorenou papuľou a vyplazeným jazykom nad zemou.
Najrýchlejším plavcom z hadov je mornár dvojfarebný.Pláva rýchlosťou 1 meter za sekundu. Mornáre sa môžu potápať do hĺbky 100 metrov a vydržia pod vodou 5 hodín.
Jašter bazilišok dokáže po zadných nohách utekať rýchlosťou 12km/h po vodnej hladine. Vie utekať bez toho, aby sa potopil. Dokáže to vďaka kožným lemom na prstoch chodidiel.
www.ohs.osceola.k12.fl.us/.../rljclizard/

Hmyz
Austrálska vážka vie letieť rýchlosťou 98 km/h. Nedávno vedci zaznamenali ovada, ktorý prenasledoval samičku rýchlosťou 145km/h.
Najrýchlejší chrobák je šváb. Ak sa pokúsite chytiť švába, bude sa vám zdať, že sa to nedá. Patrí medzi najrýchlejších bežcov, ale dosahuje rýchlosť 30 centimetrov za sekundu.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 15.1.2013, KZVI