január 2005 marec 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


zimaBer si sánky a poď hneď medzi nás,
lapať sniežik, smiať sa keď štípe mráz.
Celý kraj je bielučka nádhera,
poďme dýchnuť stromom do páperia.
Zimná víla nás stále láka,
postavíme jej snehuliaka.
Do očí mu dáme jas hviezdičiek...

Ahoj, decká!

Túto pieseň som ako dieťa spievala v jednom detskom speváckom súbore - v Prešovčatách.
Pripomína mi čas, keď som si brávala sánky a spolu s kamarátmi sme sa  spúšťali dolu  kopcom neďaleko nášho domu. Bolo to ohromne vzrušujúce. Rýchly let na sánkach, do očí padajúce vločky snehu, mokré rukavice aj  čiapka a inovať na stromoch. Neskôr som sánky vymenila za korčule. Prvé kroky som urobila na jazierku a neskôr na zimnom štadióne. Samozrejme, že ma sprevádzali rodičia. Dievčatá sa predvádzali ako krasokorčuliarky a chlapci hrávali s hokejkou hokej.
Najkrajšie zážitky však mám z lyžovačky. Moje prvé lyže  boli umelohmotné a priväzovali sa o topánky. Až neskôr, keď som už zvládla techniku lyžovania, mi rodičia kúpili  lyže ako majú byť. Páči sa mi aj snoubord, ale ten je vhodnejší pre mladších. Takže ho radšej neskúšam tak, ako skoky na lyžiach zo skokanských mostíkov. Tieto športy si vyžadujú veľkú dávku odvahy.

K zime nezabudnuteľne patrí guľovačka a stavanie snehuliakov. Vtedy sa celý kraj premení na bielu krajinu, ktorú strážia mužíci s mrkvou namiesto nosa a hrncom ako čiapka.

A ako prežívate zimné dni vy? Ktoré zo zimných športov máte najradšej? Tešíme sa na vaše listy, e-maily a obrázky.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI