november 2012 január a február 2013
december 2012
logo Infovek

Vianočný stromčekČaute, decká,

Vianoce sú tu. Prišli, aj keď sa mnohým zdalo, že prísť vôbec nemôžu. Veď k Vianociam patrí aj zima. Našťastie severák si našiel cestu aj k nám. Teraz aspoň vyzdobené vianočné stromčeky na námestiach nevyzerajú tak nešťastne.

vianočný stromčekVäčšina z nás si ani nevie predstaviť, že by Vianoce mohli byť aj bez nich – zelených krásavcov a krásavíc. Aj keď sa prvýkrát objavili len celkom nedávno, stali sa pevnou súčasťou Vianoc.

Už v novembri sa ostré zuby nenásytných píl zahryzli do pichľavých kmienkov. Určite ich hlasné hodovanie vystrašilo lesných obyvateľov. Voňavé piliny rozvoňali les a prekryli aj smrad z výfukov obrovských nákladných áut, ktoré zvážali a rozvážali najkrajšie ihličnany do miest, mestečiek i dediniek po celom Slovensku.

vianočný stromčekPremýšľali ste niekedy nad tým, že pre nás – ľudí každoročne skončí život niekoľko stotisíc stromčekov? Kedysi chodili tatkovia i dedkovia do lesa so sekerou a sami vyhľadávali ten najkrajší stromček. Musel rásť osamote, aby mal konáriky rovnomerné, musel byť rovný, nemohol byť ani príliš riedky, ani hustý. Proste akurát. Preto si taký vhodný stromček vyhľadávali už v lete. A na Štedrý deň si išli po svojho krásavca. Občas sa ale stalo, že na spiatočnej ceste objavili ešte krajší stromček, prípadne aj dva, a tak veľa stromčekov skončilo pohodených v lese.

vianočný stromčekPotom sa začali vianočné stromčeky pestovať v špeciálnych škôlkach. Rástli si tam v pokoji niekoľko rokov. Keď dosiahli primeranú výšku, spílili ich a odviezli na predaj. Na ich miesto vysadili nové malilinké prútiky, aby o desať – dvanásť rokov skončili opäť v izbách.

Najnovšie sa predávajú aj stromčeky v črepníku. Vydržia v byte oveľa dlhšie. Po Troch kráľoch sa vynesú na dvor, do záhrady alebo na balkón a tam zostanú až do ďalších sviatkov.

Alebo sa vysadia, rastú v záhrade, ponúknu vtáčikom ubytovanie a skrášľujú záhradu po celý rok.

Ale už niekoľko desaťročí sa ľudia tešia z umelého stromčeka. Je na nerozoznanie od živého. Keď sa ešte pridá z fľaštičky vôňa živice, je naozaj ako živý.

Nech už je ten náš stromček akýkoľvek, je pre nás ten najkrajší. Aby bol ešte naj, skúste k nemu nepustiť hnev, závisť, hundranie, nespokojnosť. Ozdobte ho láskou, úsmevom, milotou, dobrotou. Potom bude naozaj najkrajším na celom svete.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 20.12.2012
Tvorbu tohto čísla financoval Ústav informácií a prognóz školstva.