február 2005 apríl 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
marec 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si typ na výlet nauč sa galéria

tip na výlet Tip na výlet

Veľký Šariš - Šarišský hradný vrch

Šarišský hradný vrchMestečko Veľký Šariš leží neďaleko mesta Prešov, pod úpätím Šarišského hradného vrchu a v povodí rieky Torysy. Patrí k najstarším sídlam Šariša. Mesto je známe hlavne výrobou piva v tunajšom Pivovare Šariš.

Keď sa vyberiete na návštevu Šarišského hradu, na okraji lesného porastu vás privíta tabuľa so štátnym znakom označujúcim chránené územie a text, ktorý žiada návštevníkov, aby neničili rastlinstvo a neznečisťovali prírodné prostredie.

výr skalnýŽije tu aj asi 80 druhov chránených živočíchov. Napríklad rosnička stromová, ropucha zelená, slepúch lámavý či jašterica obyčajná. Z vtákov tu nájdeme orla krikľavého, výra skalného, myšiaka hôrneho, ale aj brehule a rybáriky obyčajné.

ďatelina šarišskáDominantou tejto oblasti je Šarišský hradný vrch, ktorý bol v roku 1964 vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu. Hrad patrí medzi najstaršie na Slovensku. V roku 1241 ho zničili Tatári a neskôr ho obohnali rozsiahlymi opevňovacími hradbami. Stavba je obkolesená lesným porastom, kde dominuje javor mliečny, červené čerešne a duby, ktoré prezimujú s uschnutými listami na konároch. Najznámejšou rastlinkou je ďatelina šarišská, ktorá sa nachádza iba na tomto území.

Prešov - Solivar

SolivarSolivar je miestnou časťou Prešova a nachádza sa tu súbor technických pamiatok - zariadení na ťažbu a spracovanie soli. SolivarTieto boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. Nájdeme tu miestne slané pramene z ktorých sa kamenná soľ ťažila od roku 1572. Neskôr sa tu začal ťažiť soľný roztok - soľanka, ktorý sa vyťahoval vo vreciach z volskej kože na zariadení gápeľ. Dnes sa soľanka ťaží luhovacími vrtmi. Celý objekt sa postupne rekonštruuje a sprístupňuje širokej verejnosti.

SolivarNa ochranu soľných prameňov a ciest vedúcich k nim tu bol vybudovaný Soľný hrad (Castrum Salis) , ktorý sa vypínal priamo nad obcou. Na jeho mieste teraz stojí kostol sv. Štefana.

V Solivare nájdeme aj zvyšky po lesnej železničke, ktorá slúžila na zvoz dreva. Táto sa používala aj ako pionierska železnica.

Zlatá baňa - Dubník

DubníkJedinečný svetový unikát - Dubnícke opálové bane - sa nachádza 28 km od Prešova, v strede Slánskych vrchov, medzi obcami Zlatá baňa a Červenica.

Dubnícke opálové bane sú najväčším a najstarším ložiskom drahého opálu. Od počiatku ťažby až do roku 1922 bolo v lokalite opálových baní vyrazených ručne viac ako 30 štôlní s celkovou dĺžkou cez 22 km.

opálOpál patrí medzi drahé kamene (môže mať až 60 farebných odtieňov). V minulosti mu pripisovali magické účinky.

Okrem opálu sú Dubnínske bane známe ja netopiermi. Zimuje až 4 000 netopierov zo 16 druhov, čo predstavuje najväčšie zimovisko netopierov na Slovensku.

Záujemci o Dubnícke opálové bane môžu navštíviť staré banské diela po ťažbe, hľadať drahý opál alebo si surový či brúsený opál priamo kúpiť. Veľkou atrakciou pre odvážnych je aj potápanie v zatopenej časti bane Viliam.

Sigord

SigordSigord leží v údolí potoka Delňa a je najznámejším rekreačným strediskom. Má výbornú polohu z turistického hľadiska, lebo ponúka možnosti na pešiu turistiku, prechádzky a oddych v prírode. korčuľovanieNachádza sa tu umelá vodná nádrž, ktorá je v lete obľúbeným výletným miestom Prešovčanov s možnosťou kúpania, člnkovania a vodných športov, ale aj rajom rybárov.

V zime ponúka možnosť korčuľovania na zamrznutej hladine.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI