december 2012 marec a apríl 2013
január a február 2013
logo Infovek

srnkaČaute, decká,

tuším máme po dlhom čase zimu ako má byť. Snehová perina prikryla lúky i polia dostatočne. Sánkovať  i lyžovať sa už môže naozaj každý.

Keď sa z tmavých mračien na zem začnú spúšťať prvé odvážne krehučké baletky, dokážem stáť pri okne aj celé hodiny. Tancujú svoj originálny tanec, predvádzajú svoje úžasné kostýmy a nežne sadajú na zem. Len čo pristanú, začnú sa podobať svojim susedkám. Ale kým letia, je každá z nich jedinečná, hodná obdivu.

zasnežená krajinaJemná snehová prikrývka zmení celú krajinu. Odrazu sú mestá i dediny akési čistejšie, voňavé. Bojíme sa znečistiť tú krásu a zároveň nás láka biela lúka, aby sme práve my nechali na nej svoju stopu prví. A tak si  každý rok  líham do mäkučkého snehu a prinášam na zem – anjela.

ďateľJedným z najkrajších výtvorov zimy, či vlastne Mrázika, sú ľadové obrazy na oknách. Skúste sa na ne niekedy zahľadieť zblízka. Prekvapia vás,  každé okno zdobí iná kresba. Ak budete pozorne hľadieť, určite objavíte celé záhony ľadových kvetov, tancujúce biele motýle, vtáčiky, dokonca i zvieratká.

stopy v snehuVideli ste už niekedy krištáľové stromy? Aj tie dokáže zo smutných holých listnáčov vytvoriť. Všetky konáriky, aj ten najtenší, sú odeté v pancierovom ľadovom šate. Ak na takýto vyparádený strom zasvieti slniečko, musíte si dať pozor, aby sa vám od toľkého jasu nezatmelo pred očami.

K zime určite patrí i jagavý sneh. Taký, ktorý chrupčí pod nohami či lyžami a zároveň vám posiela do tváre pestrofarebné slnečné pozdravy. Mne sa práve s takýmto horúcim ligotavým dúhovým a hovoriacim snehom spája zima z čias môjho detstva. Obula som si lyže a vydala sa na dlhú cestu po nedotknutej dúhovej nádhere. Od toľkej krásy ma nielen riadne boleli oči, ale aj vďaka nej mám okolo očí vrásky  - fotografie okamihov krásy a šťastia.

snežíK zime patrí i ľadopád. Neviete, čo to je? V čase, keď sneh na stromoch trochu primrzne, si svoj vlastný ľadopád môžete pripraviť sami. Stačí len nájsť vhodný strom, trochu ho zatriasť a postaviť sa pod jeho korunu. Zacítite, ako vám zamrznuté kryštáliky vyhrávajú na hlave i chrbte a tie odvážnejšie vám práve masírujú tvár. Nádhera!

Zima má ešte kopec skrytých krás. Niektoré som vám ukázala, iné ešte čakajú na svojich objaviteľov. Možno práve na vás. Nezabudnite, že Pani zima dáva kľúče do svojho kráľovstva len tým, ktorí chodia s otvorenými očami a otvoreným srdiečkom. Tak, veľa šťastia.

Foto: © p. učiteľka Maťka Ch.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.3.2013