apríl 2012 jún 2012
máj 2012
logo Infovek

dúha

Čaute, decká,

čas uteká a my ani nestíhame vnímať všetky zmeny, ktoré sú okolo nás. Už ste si všimli, že svet okolo nás je plný farieb?

púpava

Ešte nedávno sme sa tešili svetlozeleným odvážnym stebielkam trávy a dnes je už okolo nás hotové zelené more. Lúky sú vyzdobené strapatými žltými hlávkami púpav, zlatými hviezdičkami blyskáčov. Koruny sliviek, čerešní i hrušiek sa zahalili do bielych priesvitných závojov. Jablone a marhule uprednostnili jemnú ružovú.

Tých, ktorí majú radšej sýtejšie farby, určite očarili orgovány. Nespočetné odtiene bielej, ružovkastej, ružovej, fialkastej, svetlomodrej, fialovej až purpurovej farby spolu s nezameniteľnou vôňou vzlietli do našich okien i nosov.

kvety

V južných oblastiach Slovenska sa na svojej tenučkej a chlpatej nôžke odvážne dvíhajú vlčie maky. Na slniečku si natriasajú jemné červené sukničky. Krása! Na brehoch modrých rybníkov a jazier sa hrdo dvíhajú oranžovožlté hlávky záružlia. Na ich hladine sa odráža modrá obloha, zlaté slnko, koruny stromov.

magnólia

Prečo vám o tom hovorím? Možno preto, že si vôbec neuvedomujeme, že svet okolo nás je taký pestrofarebný. Skúste si predstaviť, že by sme tieto farby rozlíšiť nevedeli. Celý svet by bol len čierny, biely a sivý! (Takto vraj svet vidia psíky.) Hrozné, však?

papagájFarby rozlišujú už malé deti. Aby sa ich naučili pomenovať, mamičky im pripomínajú: to je žlté ako slniečko, modré ako nebo, zelené ako tráva, hnedé ako kopček hliny, biele ako sneh, červené ako krv.

pastelkyFarby nielen rozlišujeme, ale majú na nás aj veľký vplyv. Červená farba nás núti niečo robiť, modrá nás naopak tlmí, zelená navodzuje pocit pokoja, pohody, oranžová nás hreje. Fialová farba symbolizuje moc, zlatá bohatstvo, biela nevinnosť a čierna smútok.

Svet je plný farieb. Je ich nepreberné množstvo. Napríklad len čiernej farby je vyše 100 odtieňov. A keď si uvedomíme, že všetky vznikli len z troch základných farieb, je to neuveriteľné. V našich očiach sú bunky – čapíky, ktoré toto dokážu.

Chráňme si svoje oči, lebo len vďaka nim, je svet farebný.

Prajem vám veľa krásnych pestrofarebných dní a nezabudnite napísať, ktorá je vaša obľúbená farba.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 31.5.2012
Tvorbu tohto čísla financoval Ústav informácií a prognóz školstva.