december 2011 február 2012
január 2012
logo Infovek

ohňostrojČaute, decká,

tak už je to tu. Sme v novom roku, ktorý k nám vtrhol za zvukov vystreľovaných rakiet, búchajúcich pirátov, rachotiacich svetlíc, aby práve rachot (podľa dávneho zvyku) odohnal od nás a našich príbytkov všetky zlé sily. Prišiel nový rok a všetci netrpezlivo čakáme, čo nové nám prinesie.

Medardova kvapka Aj naši predkovia boli zvedaví na budúcnosť, a tak si vypomáhali, ako vedeli. Využívali na to rôzne čary, mágiu, ale i pranostiky.

Čo sú pranostiky? Obyčajné predpovede počasia. Ľudia si do kalendára zapisovali zvláštne javy v počasí. Niektoré sa mohli opakovať aj niekoľko rokov. Takýto jav si spojili s menom svätca, ktorý mal vtedy meniny, aby si ho ľahšie zapamätali. Svoje zistenie odovzdávali v rodine z pokolenia na pokolenie.

Katarína na ľadeSlovenské tradície sú bohaté na stovky pranostík. Niektoré vznikli aj pred niekoľko sto rokmi. Pretože sa odvtedy zmenil kalendár, zmenili sa aj mená v ňom, tak mnohé z nich už neplatia. Ale niektoré platia i dnes, napríklad: Medardova kvapka, 40 dní kvapká, alebo Pankrác, Servác, Bonifác - 3 ľadoví muži.

Aj keď dnes meteorológovia počasie predpovedajú na základe zložitých výpočtov, fotografií a správ, ktoré na Zem posielajú rôzne satelity, aj ich predpovede sa občas nesplnia. Tak prečo by sme sa mali hnevať na to, že nám nevyjdú pranostiky?

Našťastie pranostiky prežívajú aj v našich ľudových rozprávkach, a tak sa zachovajú aj budúcim generáciám (a občas nám ich vysvetľujú aj naši meteorológovia).

V novom roku vám prajem, aby ste boli zdraví, múdri a najmä spokojní aj vtedy, ak sa niektoré z pozorovaní našich prapraprapredkov nesplní.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 3.2.2012