september 2010 november 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
október 2010
logo Infovek

Ideme do prírody Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


bývanie kedysi (múzeum Malmö, Švédsko)Čaute, decká,

je október a my sa asi najlepšie cítime doma. Je tu teplučko, nefučí, dážď nás nepolieva. Ale premýšľali ste, čo by bolo, keby ... keby domy neboli?

domy v minulosti (múzeum Ålesund, Nórsko)Boli domy vždy?

Asi nie, lebo dom je ľudská stavba. Aby mohol vzniknúť, musia ľudia veľa vedieť. Preto pračlovek obýval jaskyne a až potom, keď získal rôzne zručnosti, mohol začať stavať príbytky.

izba kedysi (múzeum liptovskej dediny, Pribylina)V minulosti si ľudia svoje obydlia stavali v súlade s okolitou prírodou. Keďže všetko robili ručne, svoje obydlia stavali tak, aby využili čo najviac terén a materiál, ktorý bol v okolí – skaly, stromy, hlinu, slamu, trstinu. Väčšinu života prežili vonku (na poli, v lese), domov chodili len prespať a prezimovať. bývanie kedysi (hrad Český Štemberk)Možno aj preto mali ich domy iba jednu miestnosť s viacerými ohniskami, aj keď tam žilo niekoľko rodín.

Zariadenie domov sa postupne vylepšovalo, ale zvyčajne v nich bol len nevyhnutný nábytok – pec, lavice, stôl. Až neskôr pribudli rôzne truhlice na potraviny a šaty, police na riad, hlinené alebo drevené nádoby na vodu.

krosná (múzeum slovenskej dediny, Martin)Predstavte si, že postele boli len v bohatých domoch. A prikrývky? Všetci sa prikrývali senom, slamou alebo kožušinami.

V žiadnom dome však nemohlo chýbať pracovné náradie – sekery, kosy, hrable a motyky, ale ani voz alebo vozík, krosná na tkanie látok, vretená na výrobu priadze, kolovrátok (múzeum liptovskej dediny, Pribylina)lopaty na pečenie chleba a mnohé ďalšie, bez ktorých sa nemohli zaobísť.

Najlepšie nám staré domy, nábytok i náradie priblížia v múzeách pod holým nebom – skanzenoch.

jedáleň (kráľovský zámok, Varšava, Poľsko)Myslíte si, že my, dnešní ľudia, by sme vedeli žiť v takom starodávnom dome? Nemuseli by sme vysávať, utierať prach, ustielať postele, ... .

Ale nebola by ani telka, počítač, vysávač, práčka, chladnička, radiátory, vodovod, elektrický sporák, mikrovlnka, .... .

Tak čo, zvládli by ste to? Áno? Nie?

P.S. Skúste si sami postaviť kolibu z konárov a prežiť tam jeden deň. Možno sa vám bude odpovedať ľahšie.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 28.10.2010