október 2009 december 2009
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
november 2009
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


snehČaute, decká,

slnkoje november a mnohí z nás tušia, že príjemné septembrové i októbrové dni sú už za nami. Niektorí sa chystajú na zimnú dovolenku a trápi ich, či budú mať dosť snehu, iní sa chystajú k moru, tých by potešilo horúce slniečko.

Aj preto mnohí každý večer pozorne sledujú predpoveď počasia. Snažia sa pochopiť všetky tajomné slová – tlaková níž, tlaková výš, hektopascal, búrkaoklúzny front, inverzia, cyklóna, anticyklóna. Ešteže niekedy meteorológovia použijú aj slová nám blízke (občas i obrázky), aby sme aspoň niečo z ich slovníka porozumeli.

dážďUž samotné predpovede počasia dnes obsahujú oveľa väčšie množstvo podrobných informácií než pred tridsiatimi rokmi. Uvádza sa v nich stav ozónovej vrstvy, stav vodných hladín i prípadné varovania a výstrahy...

Dnes meteorológom pomáhajú automatické meteorologické stanice. Sú podstatne kvalitnejšie, takže informácie o búrkových oblakoch dúhaa množstve zrážok sú veľmi podrobné a spoľahlivé. Pri predpovedi počasia im pomáhajú družice a satelitné systémy, ktorých snímky vidíme na mape pri predpovedi počasia.

Vraví sa, že naši starí otcovia, ktorí pracovali na poli, vedeli odhadnúť, aké bude počasie – stačilo im pozrieť sa na oblohu alebo niekedy aj do trávy:

  • dym z komína smeruje hore – bude pekne
  • dym sa tlačí k zemi – bude pršať
  • ráno je rosa – bude pekne
  • pavúky robia siete na vyššie položených miestach – bude pekne
  • oblakypavúky si tkajú siete v tráve – pokazí sa počasie
  • kvety sa ráno neotvoria – bude pršať
  • ranná hmla či opar pri zemi – bude jasno
  • z diaľky počuť zvuky (hukot vlaku), cítiť vône a pachy (napríklad z kanála) – bude pršať

Vidíte, aké bolo kedysi všetko jednoduché. Stačilo mať oči. Alebo to platí aj dnes? Zahrajte sa na meteorológov a skúste si urobiť vlastnú predpoveď počasia. Teším sa na vaše kresby a príspevky.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 27.11.2009
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.