február 2009 apríl 2009
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
marec 2009
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


balónČaute, decká,

autouž ste sa nabažili snehu? Máte dosť zimy? Aj vám už chýba slniečko a jarné hry? Dlhé zimné večery určite nejednému z vás pomohli skrátiť aj autíčka, vláčiky, lietadielka a lodičky. Fantastické ľudské vynálezy, bez ktorých si dnešný svet nevieme ani predstaviť. Alebo áno?

Keď sa na svete objavilo prvé auto, ľudia sa ho báli. Uháňalo po uliciach takou rýchlosťou a s takým hrmotom a fučaním, že vystrašeným ľuďom pripomínalo draka. Preto pred ním musel bežať človek a upozorňovať ostatných, aby uhli z cesty. Ani vlak, náš najmocnejší koľajový prepravca, to nemal na počiatku ľahké. Aj on musel bojovať s ľudským strachom. O lietajúcom balóne a predchodcoch lietadla ani nehovorím. vlakA čo bicykel? Veru, aj ten bol postrachom. Nenadarmo sa volal kostitras. Už len vysadnúť naň bolo malým zázrakom a pád z neho musel poriadne bolieť. Bol oveľa vyšší ako náš.

Ale pretože ľudia sú výmyselníci, nevzdali sa ani pri prvých neúspechoch a vymýšľali a vymýšľali. kostitrasNo a my si nevieme predstaviť, že by sme mali bez dopravných prostriedkov žiť. A naše vnúčatá možno budú tráviť prázdniny na susedných planétach. Ale na to si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Zatiaľ nenechajme lenivieť ani našich sedemmíľových pomocníkov – bicykle, kolieskové korčule, kolobežky, skejty.

loďNeviete sa dočkať, kedy ich osedláte a poletíte ako blesk? Nie tak zhurta. Najskôr ich očistite, skontrolujte brzdy, dofúkajte duše, vyskúšajte zvonček, poutierajte odrazky a svetlá, premastite ložiská, nastavte výšku sedadla... Je to veľa? Pravdaže, ale vy za to stojíte. A nezabudnite, že bez prilby si na vášho tátoša vysadnúť podľa nových predpisov nesmiete. Ani chrániče by nemuseli byť zlé, čo poviete?

Prajem vám veľa krásnych a najmä bezpečných kilometrov na vašich tátošoch.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.