december 2008 február 2009
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
január 2009
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


nočná oblohaAhojte, deti,

ani sme sa nenazdali a je tu nový rok. Prišiel celkom inak, ako sa to hovorí v básničkách – vôbec nie potichučky, ale práve naopak – s obrovským rachotom, treskotom, hvízdaním, ale i v záplave svetlíc, ohňostrojov, proste v zajatí hviezd.

nočná oblohaNiektorí sme ho nedočkavo vyčkávali na námestiach, iní mu pomáhali hádzaním vlastných petárd, vystreľovaním rakiet. Podľa mňa Nový rok prichádza zahalený do hviezdičkového plášťa.

Ale hviezdy sa spájajú i s príchodom zimy – snehové vločky vždy kreslíme ako malé hviezdičky. Aj Vianoce sú spojené s hviezdou – tou, ktorá doviedla pastierov k Ježiškovi. Aj vianočný stromček zdobí hviezda – díva sa na nás zo samého vrcholca.

nočná oblohaAle ešte z väčšej výšky nakúkajú k nám do izby hviezdy z oblohy. Pre nás sú len šperkom, ktorým sa zdobí pani Noc, keď sa chystá na ples. Ale dakedy dávno mali oveľa dôležitejšie miesto v živote ľudí.

Starovekých moreplavcov bezpečne doviedli do cieľa, samozrejme len tých, ktorí v nich vedeli čítať. Na mnohých hradoch a zámkoch sa celkom dobre darilo hvezdárom, ktorí z nich čítali budúcnosť dieťaťa i krajiny, úspech v bitke, dobrý alebo zlý rok.

nočná oblohaDnes, v čase moderných prístrojov, satelitov a družíc, sa o vzniku, živote i zániku hviezd dozvedáme oveľa viac. Aby sa ľudia na oblohe ľahšie zorientovali, vytvorili si z hviezd súhvezdia. pohyb hviezdOzaj, viete, že na oblohe by sme mohli vidieť 4000 – 8000 hviezd? Všetky sa pohybujú, všetky svietia, vznikajú i zanikajú tak ako my.

Keď pozorujeme oblohu počas niekoľkých hodín, všimneme si, že hviezdy menia svoje miesto. Na severnej pologuli zostáva prakticky nehybná jedine Polárka - hviezda na chvoste Malého medveďa, resp. na konci oja Malého voza, ktorá leží v tesnej blízkosti severného svetového pólu (severného nebeského pólu). Všetky ostatné hviezdy, napríklad aj tie, čo tvoria súhvezdie Veľkej medvedice (Veľkého voza), akoby obiehali okolo nej. Tento pohyb je dobre viditeľný na fotografii oblohy s niekoľkohodinovou expozíciou. Zdá sa teda, akoby sa obloha otáčala okolo Zeme raz za 24 hodín. Tento zdanlivý pohyb astronómovia volajú denný pohyb oblohy.

Ak sa chcete o hviezdach dozvedieť viac, určite vám pomôže internet. Ja vám prajem, aby vaše kroky po celý rok 2009 viedla šťastná hviezda.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.