marec 2009 máj 2009 
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
apríl 2009
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


veterný mlynČaute, decká,

máte už dosť sánkovačky, lyžovania, snežných bitiek, či stavania snehuliakov a snehových pevností? Tohtoročná zima vám ponúkla veľa možností na využitie vašej energie. Ozaj, čo je to vlastne energia?

veterná energiaJe to čosi neviditeľné, nedá sa chytiť, ale bez nej ľudia nemôžu žiť.
Pamätáte sa, ako ste nevládali spraviť ani krok a o chvíľu ste zasa boli na neudržanie?
Veru, energia detí sa zdá nekonečná. Kým my, dospelí, ešte len lapáme po dychu, deti, ktoré pred minútkou nevládali ani klipnúť viečkom, už skáču, ako keby ich ktosi pokropil živou vodou.
Tá energia, ktorá vám dodávala silu na nekonečné naháňanie puku, dostala vás do cieľa celodennej vychádzky, pripútala vás na celý deň k počítaču, sa ukrýva kdesi v nás. Odkiaľ sa vzala? To vie každý – jedlo, pitie, spánok ti dodajú silu - aspoň tak to tvrdia všetci rodičia.

vodný mlynEnergia sa nachádza všade okolo nás. Ľudia sa ju naučili využívať vo svoj prospech. Voda, uhlie, vietor, Slnko, atóm, horúce pramene podzemnej vody, príliv a odliv. Toto sú zdroje energie, bez ktorej by ľudstvo zahynulo. Škoda len, že s týmito zdrojmi zaobchádzame tak necitlivo. Nezaujíma nás, ako vyzerá krajina a príroda v okolí baní, čo bude s krajinou, ktorej sme vzali vodu.
Ak sa ľudia nenaučia vážiť si zdroje, z ktorých energiu získavajú, šetriť nimi, môže sa stať, že sa zdroje minú, krajina sa zmení a možno ...

slnečné kolektoryPrispejte aj vy k záchrane života na našej planéte. Ako? Jednoducho. Môžete začať aj takto – vodu na umývanie zubov si napustím do pohára, vypnem žiarovku v miestnosti, v ktorej nikto nie je, nestojím pred otvorenou chladničkou, nevyhodím chlebík, aj na jeho výrobu bolo treba veľa energie, ...

Ak už energiu šetríte, alebo ste sa práve rozhodli tak urobiť, napíšte alebo nakreslite nám o tom. Už sa na vaše príspevky tešíme.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 1.6.2009
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.