február 2008 apríl 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
marec 2008
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Ahojte, decká,

detektívani sme sa nenazdali a je tu prvý jarný mesiac. Užili ste si zimy? Tí, ktorí mali bohatú snehovú perinu, sa mohli zahrať aj na detektívov.

Ako sa to hrá? Celkom jednoducho – stačí otvoriť poriadne oči, nasadiť si na hlavu károvanú čiapku, do ruky vziať lupu, spustiť sa na kolená a pátrať. Zdá sa vám to smiešne?

Veru, tak nejako vyzerali detektívi v minulosti. Nemohla chýbať ani poriadna fajka, ktorá im pomáhala riešiť záhadu. No a ešte pes. Poriadny havo, ktorý bol takmer taký múdry ako sám detektív.

Takáto dvojica raz – dva odhalila zlodeja, ktorý sa vkradol do komory a odniesol si odtiaľ klobásky, slaninu, či zaúdené koleno. Ľahko našla aj ukradnutého koňa alebo kravu, či ukradnuté vrece zemiakov.

Dnešní detektívi to majú oveľa ťažšie – pátrajú po zločincoch, ktorí sú vyzbrojení aspoň takou dobrou technikou, ako majú detektívi. Stačí si zapnúť telku a sledovať hociktorý film. Kto z vás by nepoznal slávneho komisára Rexa?!

stopyAle dá sa  na detektíva zahrať? Pravdaže. Skúste mať oči otvorené a pozorovať napríklad stopy v snehu alebo v blate a podľa nich uhádnuť, kto išiel pred vami. Alebo nastúpiť do výťahu a vyskúmať, kto z neho práve vystúpil. Alebo sa pokúsiť zostaviť si s kamarátmi vlastné písmo, či zakresliť mapu s ukrytým pokladom a potom ho vypátrať.

Možností na to, ako sa vycvičiť za detektíva je veľa, ale všetky chcú od teba jedno – otvorené oči i uši a najmä bystrý úsudok. Ako dobrý tréning iste zatiaľ postačí i nájdenie stratenej lopty či rukavice.

Veľa vytrvalosti pri pátraní po záhadne stratených veciach. A nezabudnite sa svojimi výsledkami pochváliť!

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2008 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.