apríl 2008 jún 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
máj 2008
logo Infovek

Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


rodinaČaute, decká.

Je tu máj – jeden z najkrajších mesiacov v roku. Všetko kvitne, vonia, šteboce. V sadoch, parkoch , pri potokoch  i v lesoch stretávame čoraz viac ľudí.

rodinaMne sa zdá, že práve v máji najčastejšie stretávam celé rodinky pokope. Ockovia i mamy hrajú s deťmi futbal, behajú za neposlušným tanierom alebo preskakujú švihadlo a spomínajú na svoje detstvo.

Tých väčších vidno šliapať do pedálov bicykla a hnať sa s vetrom v chrbte za novými zážitkami. Celé rodiny  sa skláňajú nad chrobáčikom, rodinaktorý sa im priplietol pod nohy a pátrajú po jeho mene. Tatkovia  po večeroch tajne listujú v atlase, aby pred svojimi ratolesťami nezostali v hanbe. Mamky zasa vypekajú dobroty, aby detičky na spoločnej vychádzke nepomreli od hladu. Na potokoch veselo klepocú mlynčeky, loďky z borovicovej kôry sa náhlia  do Dunaja a po ňom sa doplavia až do mora.

rodinaAj naše hrady a zámky sa zapĺňajú  návštevníkmi. Aj tu sú  celé rodiny, ktoré spoločne spoznávajú našu minulosť. Očarí nás  krása výrobkov šikovných rúk našich predkov. A poniektorí z nás začnú pátrať i po minulosti svojej vlastnej rodiny a začnú zostavovať svoj rodokmeň.

rodinaSpoločne prežité chvíle sa nakoniec stanú tým, čo v nás prežije roky a vytvorí v nás pocit istoty, že k niekomu patríme, že existuje miesto, kde nás majú radi a rozumejú nám.
To miesto,  kam sa aj my budeme vracať v chvíľach šťastných i v časoch nepokojných, je rodina. Tá, ktorá nás do sveta vyslala a stále na nás čaká.

Tak si teda veselo užívajme spoločné chvíle, aby sme mali na čo spomínať a o čom rozprávať našim deťom a vnúčatám.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2008 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.