január 2008 marec 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2008
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


skákanie cez švihadloČaute, decká,

ešte nedávno sme vítali nový rok a už máme za sebou aj polročné vysvedčenie. Dúfam, že ste posledné vylepšenia známok zvládli bez väčšej ujmy na zdraví. Ozaj, viete, ktoré slovo sa najčastejšie vyskytovalo v novoročných prianiach? Na jednom z popredných miest sa usadilo práve zdravie.

Toto slovko je celkom nenápadné. Keď niekomu gratulujeme, tuším ho do vinšu pridávame takmer automaticky. Pokúsme sa pri ňom trochu pristaviť.

Moja babička vravievala: „Zdravý človek má sto prianí, chorý len jedno – zdravie.“

ovocieAsi mala pravdu – ak sme v posteli a bojujeme napríklad s chrípkou, veru vieme, o čom hovorila. Zrazu sme ochotní vypiť aj tie protivné tabletky, zabaliť sa do studenej plachty, len nech sa nám uľaví. Alebo keď máme nohu v Egypte – teda v sadre, odrazu zistíme, ako veľmi by sme chceli chodiť, čo i len pomaličky. A čo ešte taká žltačka. Tá už veru položila nejedného odvážlivca, ktorý nad príkazmi, aby si ruky umýval pred jedlom i po návrate z toalety, len mávol rukou. Dlhé chvíle strávené na infekčnom oddelení nemocnice, keď sa na návštevy mohol pozerať len cez sklo, sú asi poriadne drahým ponaučením. Ani injekcie veru nie sú tým najlepším, čo nás mohlo stretnúť.

behKeď odchádzame so sánkami alebo lyžami z domu, všetci za nami kričia, aby sme si dávali pozor. Prikývneme, len nech to už máme za sebou, ale ponaučenie sa nám z hlavy akoby zázrakom vyparí, len čo sme na kopci. Niekedy sa naše kaskadérske kúsky skončia len zlámanými saňami či lyžami, inokedy musíme do opravovne odísť aj my.

No, ale dosť už strašenia. Ak si chceme užívať slobody pohybu, nemali by sme zabúdať ani na jabĺčka, pomaranče a zeleninu, jogurty i pohyb na vzduchu. Nebojte sa, počítač vám za tie 3 – 4 hodinky, ktoré strávite na vychádzke, nikto neodpojí. A vaše telo vám bude vďačné. Nuž teda, hor sa, bojovať s vlastnou lenivosťou .Ako sa kedysi vravievalo: „V zdravom tele – zdravý duch!“

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2008 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.