november 2007 január 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2007
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


slávnostný stôlČaute, decká,

oslavapočujete? Za oknom už netrpezlivo podupkávajú najobľúbenejšie sviatky detí i dospelých - Vianoce a ešte ktosi. Potichučky sa k nám prikráda Silvester. Zatiaľ je to len obyčajný deň v kalendári, ale keď nastane, ukáže všetkým svoju silu.

Na tento deň sa tešia všetci chlapci, chlapi i dedkovia. Neviem prečo si myslia, že patrí práve im. Nakúpia všetko, čo spôsobí hluk, rachot, čo oslepí oči a ohluší uši. A Silvester môže prísť.

Ženy tento sviatok oslavujú úplne inak. Pokojnejšie a voňavejšie. Po celom byte rozvoniava kapustnica, v chladničkách čakajú vyparádené chlebíčky a studené misy, na podnosoch sa na obdiv vystavujú zákusky. V izbách sa hojdajú lampióny, poletujú farebné konfety, ligocú sa papierové klobúčiky, blikajú čertove rožky.

k niektorým oslavám patrí aj tortaMamy robia na balkónoch protipožiarne opatrenia – všetko horľavé sťahujú do bytu. Poniektoré nakupujú pre svojich štvornohých miláčikov utišujúce a uspávacie tabletky, iné sa im pokúšajú nasadiť na hlavy slúchadlá. Vedia, že sa na rozlúčku so starým rokom musia dôkladne pripraviť.

Prečo je práve Silvester taký hlučný?

Určite to súvisí so zvykmi našich predkov. Verili, že hrmot a buchot odplaší od ich domu všetko zlé - choroby, biedu, nešťastie. Aj keď dnes na to neveríme, ohlušujúci rachot v mestách i dedinách neprestáva. Už si Silvester bez ohňostroja, svetlíc a pirátov nevieme vôbec predstaviť.

Tak teda do toho! Pripravme sa na tú chvíľu, keď si starý rok podá ruku s novým a zaželajme si, aby v tom novom roku nikto nebol sám, aby ľudia boli vždy ľuďmi, aby sme sa všetci v zdraví mohli stretnúť opäť o rok.

P.S.
Nezabudnite, že pri odpaľovaní svetlíc treba byť opatrní, aby sa nový rok začal šťastne pre všetkých – nás i našich susedov.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.