január 2006 marec 2006 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2006
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Čaute, decká,

zákaz predbiehania lyžiarovako poslúchajú sane a lyže? Všetko v pohode? Nestalo sa vám niekedy na kopci, že ktosi do vás nabúral?

Poznáte ten pocit, že už - už idete odštartovať, a práve vtedy vám oči ktosi zakryje nepreniknuteľnou snehovou clonou? Ohrozil vás už pod kopcom neznámy lyžiar v tom okamihu, keď ste sa práve vyhrabali zo snehového záveja a už ste v ňom boli znova?

Cestička pre cyklistovStavím sa, že vtedy ste začali premýšľať, ako to zmeniť. Možno vás napadlo, že aj na snehu by mali platiť pravidlá, ktoré by všetci dodržiavali. Pred očami sa vám asi vynorili dopravné značky. Chúďatká zamrznuté, stoja na svojom mieste a úpenlivo nás prosia, aby sme si ich všimli. Zákaz vjazdu všetkých vozidielAle mnohí na ne hľadíme z výšky, mnohí sme dokonca presvedčení, že sa nám zbytočne pretŕčajú pred oči, že nás obmedzujú. Ale naozaj je to tak? Možno spoza okna vykúreného džípu sa to tak zdá, ale...

Pozor, detiVráťme sa späť na svah a spomeňme si na nepríjemný pocit bezmocnosti, ktorý sme pred chvíľou mali. A práve preto, aby sme sa na ceste nedelili na silných a slabých, aby sme nemuseli na vedľajšej ceste čakať, kým sa niekomu uráči a pustí nás na hlavnú, preto sa vytvorili dopravné predpisy, ktoré platia pre všetkých. Kruhový objazdAlebo by aspoň platiť mali. Sú tu aj na to, aby ochraňovali naše zdravie a čoraz častejšie i zachraňovali naše životy. Spomeňme si na ne vždy, keď sedíme v novom autíčku a prosíme ocka, aby ešte pridal, aby dobehol a predbehol hento staré auto, ktoré by už malo stáť kdesi v skanzene.

Najnižšia dovolená rýchlosťIste ste už zachytili, ako šoféri nadávajú na neznámeho, ktorý na nebezpečné miesto zabudol dať dopravnú značku a oni mali šťastie, že odtiaľ vyviazli so zdravou kožou. Možno ste už niekedy počuli hromžiť šoférov na vandalov, Železničné priecestie bez závorktorí dôležitú dopravnú značku úplne popísali. Alebo si na nej skúšali svoju silu a zohli ju až na zem.

Stoj, daj prednosť v jazde!Chcem vás všetkých poprosiť, ak uvidíte niekoho, ktorý o význame dopravných značiek nikdy nič nepočul, vysvetlite mu, že aj on sám sa môže ocitnúť v situácii, keď mu práve obyčajná dopravná značka môže zachrániť život. Možno sa vám podarí zachrániť človeka.
© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR