november 2006 január 2007obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2006
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


MikulášČaute, decká,

už sa to blíži, už je to skoro za dverami. Čo? Mikuláš!!!

Kedysi dávno patril tento deň medzi dni veselé, dni plné radosti, očakávaní ale i strachu.

čert, Mikuláš a anjelKeď sa zotmelo, ulice i uličky sa zaplnili bradatými Mikulášmi s veľkými košmi, krásnymi anjelmi s ľahučkými krídelkami, vlnitými vláskami a hviezdami na čele alebo vo vlasoch. Skupinku dopĺňal čierny čertisko s rožkami, reťazami, vrecom a vidlami, s jazyčiskom vyplazeným až po pás. Takéto skupinky prechádzali popod okná a navštevovali domy, v ktorých bývali deti. Do kuchyne vchádzali všetci traja.

V kuchyni sedela celá rodina pospolu a čakali na vyzváňanie zvončekov. Mama alebo otec išli otvoriť dvere a vpustili očakávaných hostí.

malí MikulášikoviaDeťom sa prihovoril Mikuláš. Každý musel odpovedať na otázku: „A či si bol celý rok dobrý? Poslúchal si mamku aj ocka? A ako ti ide škola?“ Veru, neoplatilo sa Mikulášovi klamať. Dobre on vedel o všetkých nezbedníkoch, poškolákoch a loptošoch. Vtedy oslovil čerta a ten hneď a zaraz sa hotoval, že takého vezme so sebou do pekla. Vytiahol z vreca reťaz a už ťa bral. Ešte šťastie, že tam bol aj anjelik, ktorý sa takýchto detí zastal a prosil čerta, aby im dal možnosť polepšiť sa. Niekedy sa čert dal obmäkčiť. Ale veru občas chcel takého nespratníka vziať so sebou hneď. Mnohí odvážlivci skončili v úkryte pod stolom alebo za mamkinou sukňou!

anjel a MikulášAk si chcel dostať darček, musel si Mikulášovi zaspievať alebo zarecitovať. Niektorí od strachu básničku načisto zabudli a ratovať ich musela mamka. V balíčkoch bol medovníček, jabĺčka, oriešky, čokoládka. Ale zlé deti nedostali nič alebo uhlie, aby vedeli, že ak sa nepolepšia, čert z pekla si po ne môže hocikedy prísť.

O Mikulášovi sa hovorilo dlho. Ale ešte dlhšie o tých, ktorí sa pred čertom triasli ako osiky. Najčastejšie to boli tí, ktorí sa predtým vysmievali všetkým, že sa boja čerta.

Veru, takýto býval Mikuláš aj u nás doma. A susedovmu chlapcovi sme sa ešte veľa rokov vysmievali, že pred čertom zaliezol až pod posteľ a nemohli sme ho odtiaľ vytiahnuť ani do polnoci.

Za fotku malých Mikulášikov ďakujeme pani riaditeľke MŠ Bulíkova, Bratislava.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR