jún 2005 október 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
september 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


BeckovČaute, decká!

Tak prázdniny máme šťastne za sebou a pred sebou ešte aspoň zopár dní, kým sa začne poriadne učiť. Určite sa v každej triede teraz vedú rozhovory o tom, kde ktorý z vás bol, čo zaujímavé videl, s kým sa zoznámil,...

Oravský zámokA možno si už robíte plány na budúce letné prázdninové dni. Čo vám hovorí Betliar, Červený Kameň, Čachtice, Beckov, Krásna hôrka, Bojnice?

BetliarJasné, všetci veľmi dobre viete, že sú to naše známe hrady a zámky. Mnohí ste sa do nich ukryli pred horúcimi lúčmi slnka či dažďom, alebo ste v tieni starých stromov snívali o tom, ako by sa vám na takom hrade krásne žilo. Počuli ste šuchot nádherných šiat, tóny piesní potulných rytierov, zvuky lesných rohov a pokriky poľovníkov.

Krásna hôrkaAle zamysleli ste sa nad tým, že by ste síce žili v čase kráľov, kniežat, rytierov, ale neboli by ste tými, okolo ktorých pobehujú sluhovia a pážatá a kuchári a radcovia? na Oravskom zámkuNapadlo vás niekedy, že by ste boli obyčajným človekom, ktorý by musel tieto panské sídla stavať – vláčiť v košoch kameň, dláždiť cestu, vysádzať stromy alebo variť v kuchyni? A to všetko bez pomoci elektriny, áut, žeriavov, chladničiek, plynových a elektrických sporákov? BojniceHrôza, nechcem na to ani pomyslieť. Až teraz si vlastne uvedomujem, aké ťažké bolo postaviť nový hrad, vyzdobiť ho, vysadiť sad a záhradu, koľko práce bolo potrebnej na to, aby sa usporiadal čo i len jediný ples. Dosť, dosť... Ak teda nabudúce navštívite nejaký hrad, skúste si na chvíľočku predstaviť, že ho pomáhate stavať. A váš batoh sa vám bude zdať pri stúpaní napríklad na Oravský zámok úplne ľahučký.

Veľa pekných zážitkov pri objavovaní krás našich hradov a zámkov.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI