september 2005 november 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
október 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Čaute, decká!

výroba sviečokPoznáte toto? „My sme dvaja remeselníci, prichádzame z ďalekej Afriky, naše remeslo sa začína na ...“ Jasné, je to jedna z obľúbených detských hier. Určite ste sa aj vy za dverami radili, aké remeslo vybrať, aby ho nikto neuhádol.

kováčPočet remeselníkov bol v minulosti veľmi veľký. Vtedy ešte neboli továrne a všetky výrobky vyrábali ľudia doma. Mnohí svojmu remeslu priučili svojich potomkov, iní si brali do učenia aj cudzie deti. Tieto u nich bývali a okrem remesla museli v rodine majstra vykonávať všetky práce, aj také, ktoré s  remeslom vôbec nesúviseli.

dobový kuchárUrčite všetci viete, že kováč podkúval kone. Ale viete, že on si vyrábal aj podkovy, aj klince do podkov, aj sekery, motyky, rýle a iné prepotrebné náradie? Slovenskí drotári zašli pešo až do Ázie a Turecka. Všade ich šikovné ruky opravovali puknuté misky, deravé hrnce, vyrábali pasce na myši. Po celom svete boli známi aj olejkári z Turca, Kysúc a Oravy. Ich zázračné olejčeky, mastičky a čajíky pomáhali vyliečiť mnohé choroby.

priadkaPamiatkou na chýrnych remeselníkov zostali priezviská ako Kolár, Kováč, Puškár, Garbiar, Mečiar, Mlynár, Tkáč, Sklenár, Drotár, Švec, Kuchár,... Nájdeme ich vo všetkých jazykoch sveta, čo značí, že pomenúvanie ľudí podľa práce bolo javom celkom bežným.

tkáčkaS mnohými remeselníkmi sa môžeme stretnúť najmä v lete na rôznych trhoch, tvorivých dielňach, jarmokoch. Vždy sú pri nich hŕby zvedavcov, ktorí s úžasom sledujú šikovné ruky majstrov. Niektorí z nich ponúkajú, aby sme si našu šikovnosť vyskúšali aj my. Až potom, keď sa naša kôpka hliny nechce za nič na svete zdvihnúť a premeniť na krčah, poleva na medovníčku nechce vytvoriť ani len bodku, nie ešte ornamenty, keď nožík nechce na vŕbovom prútiku zanechať bielu čiaročku, až potom plne začneme obdivovať zručnosť našich majstrov.

Ak sa budete na budúce prázdniny rozhodovať, kde strávite horúce letné dni, porozmýšľajte, či by ste niekoľko dní nemohli stráviť aj pri týchto šikovných ľuďoch a aspoň kúsok z ich umenia si osvojiť.

Nakreslíte mi nejakých remeselníkov alebo mi o nich napíšete?

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI