apríl 2005 jún 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
máj 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujeme ZOO zo života zvierat, zaujímavosť hry

Ahoj kamarátky a kamaráti.

Dúha je naozaj krásna vec. Úžasná hra slniečka s dažďovými kvapkami a výsledok je oblúk plný farieb.

Príroda sama o sebe je plná farieb. A to nielen na jeseň, keď sa zafarbujú listy stromov.

O našej Zemi sa hovorí, že je modrá planéta. Kvôli tomu, že veľkú časť jej povrchu tvorí voda. Vo vode sa odráža obloha a to vytvára tú krásnu modrú farbu. Ja osobne ju mám veľmi rada. Vo všetkých jej odtieňoch – slivkovo modrá, azúrovo modrá ako more, námornícka modrá... je ich naozaj veľa.

púpavaDruhou veľmi častou farbou v prírode je zelená. Ako sa spieva v známej futbalovej pesničke – „zelená je tráva“. Ale nielen tráva, aj listy stromov, niektoré kvety.

Kvety naše okolie spestrujú naozaj rôznymi krásnymi farbami.
Červený vlčí mak, modré nezábudky, kačiatkažlté púpavy na jar a v lete, keď na nich včielky hľadajú peľ a nektár. Žltučké sú aj malé kačky. Ani zvieratká veru nezaostávajú svojimi farbami za kvetmi.

Veď určite poznáte vtáčiky, ktoré sú asi najpestrejšie zo všetkých – papagáje. Niečo som Vám o nich pripravila. Aj s krásnymi fotkami od môjho veľmi dobrého kamaráta.

Na konci textu o papagájoch sme pre Vás pripravili malú súťažnú úlohu.

U nás síce papagáje nežijú voľne v prírode, ale my máme iné spestrenie. U nás lietajú kvety. No nie sú to úplne kvety, ale musíte uznať, že niektoré motýle ako kvety vyzerajú.

V prírode to je väčšinou zariadené tak, že vo zvieracej rodinke je pestro sfarbený samček – otec rodiny. Samička – mamina je nenápadná, aby si ju nevšimol nepriateľ keď sedí na vajíčkach a stará sa o mláďatká.

káčer a kačička

Viete, v ktorých rodinkách zvieratiek je to tak? A čítali ste aj o takých zvieratkách, kde sú rovnako sfarbené samičky aj samčekovia?
Ktoré zvieratká podľa Vás patria medzi najpestrejšie?
Máte aj Vy doma napríklad papagája?

Budem rada, keď mi o nich napíšete alebo nakreslíte ich obrázok.

Teším sa

Kačka
Vaša Kačka

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI