máj 2004 september 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
jún 2004
logo Infovek

Naučme sa Ideme do prírody Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujemezo života stromov, zaujímavosť

Ahoj kamarátky a kamaráti.

oheňViete kedy začína leto? Podľa ľudí, ktorí sa venujú pozorovaniu hviezd a prírody, sa vraj leto začína 21. júna. Tomuto dňu sa hovorí tiež deň letného slnovratu. Je to najdlhší deň v roku a Slnko na našu časť Zemegule svieti najdlhšie.
No, ale povedzte mi, prečo nemohol byť takýto najdlhší deň cez prázdniny?
Ale pre mňa sa leto začína 30. júna. Presne v ten deň, keď končí školský rok.
No nemám pravdu?

Ale dni okolo letného slnovratu mali pre našich predkov veľký význam. Boli to čarodejné dni. Spájajú sa s nimi rôzne zvyky, ktorými oslavovali Slnko a jeho veľkú pomoc. Najčastejšie sú tieto zvyky spojené s ohňom.
V mnohých dedinách sa dodnes zachovalo „pálenie Jána“. Pri ohňoch sa schádzajú dievčatá a mládenci, spoločne sa bavia, spievajú pesničky a tancujú.

papradieNiektorí ľudia dodnes veria, že všetky rastliny, ktoré kvitnú na Jána, majú liečivý alebo magický účinok. Takto je známe najmä papradie, ktoré sa tiež v niektorých krajoch volá „čertovo rebro“. Ľudia verili, že ak kvitne na Jána o pol noci, na mieste kde kvitne, má byť zakopaný poklad.

Dievčatá tiež na Jána vili vence a spoločne ich púšťali dolu vodou. Tá dievčina, ktorej veniec plával najrýchlejšie, sa mala čoskoro vydať.

Aj Vy si viete uviť venček z kvetov? Ja áno. A robím to veľmi rada. Verím, že či už to viete alebo nie, určite si na vitie venčeka cez prázdniny nájdite čas.

V septembri sa stretneme opäť :-)

Kačka
Vaša Kačka

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI