január 2004 marec 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
február 2004
logo Infovek

Naučme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Keď Gašparko sviatok mal, usporiadal karneval...

Ahoj, deti!

Poznáte túto pesničku?

Je o Gašparkovi, ktorý mal sviatok a na svoju oslavu si pozval veľa zvieratiek. Spoločne sa zabávali, šantili a spievali. Aby bola zábava ešte lepšia, obliekli sa do rôznych masiek a urobili krásny karneval.

karnevalUrčite sa aj u Vás v škole taký karneval konal. Viete, kedy sa k nám karnevalové slávnosti dostali?

Ich pôvod je vo fašiangovom období, ktoré malo tri zložky.

Prvé boli obchôdzky dospelej mužskej mládeže v tradičných maskách, ktoré mali magickú – čarovnú funkciu. Najznámejšia bola maska turoňa. Predstavovali ho dvaja chlapi, z ktorých druhý položil prvému ruky na plecia, cez obidvoch prehodili veľkú hrubú plachtu a vpredu bola na nej prišitá volská hlava so zvoncami. Ženy sa v tom čase stretávali a „pili na vysoký ľan“. Aby narástol dlhý, ťahali za vlasy tú, čo ich mala najdlhšie, skákali a tancovali.

karnevalDruhou zložkou boli karnevalové slávnosti, ktoré sa preniesli z jari na koniec zimného obdobia. Bola to veselá, až samopašná zábava, kde sa dievčatá aj chlapci prezliekali do rôznych masiek a zabávali sa dlho do večera.

V dnešnej dobe sa tieto zvyky uchovávajú už len v podobe rôznych plesov a karnevalov. Dospelí chodia na plesy, kde tancujú, spievajú, pozerajú kultúrny program, vyhrávajú ceny v tombole a len tak sa zhovárajú.

karnevalDeti majú v školách karnevalové zábavy, kde tiež súťažia a tancujú. Celá miestnosť sa vyzdobí balónikmi, farebnými retiazkami a ozdôbkami najrozmanitejšej farby a tvaru.

Treťou zložkou, ktorá ukončovala fašiangy, boli slávnosti na počesť zomrelých. Aj tu ľudia používali rôzne masky na oklamanie škodlivých démonov. Sviatky zomrelých sa preniesli na iné obdobie, masky však ostali.

Obdobie fašiangov je teda charakteristické rôznymi maskami. Aké masky ste si pripravili Vy na svoj karneval? Ako ten karneval dopadol? Napíšte nám alebo nakreslite zážitok z karnevalovej slávnosti.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI