marec 2004 máj 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
apríl 2004
logo Infovek

Naučme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


„Jar ide, jar ide, slnko vyjde.
vynášanie MorenyTam poniže mlyna, tam hustá vrbina,
dážď ju pokropuje, vietor povieva
a halúzky na stromoch rozvíja.“

Podľa kalendára sa jar začína dňom jarnej rovnodennosti a symbolickým vynesením zimy z chotára. Na Smrtnú, inde na Kvetnú nedeľu, pripravili dievčatá slamenú figurínu, ktorú obliekli do ženských šiat, spievajúc ju nosili po dedine a nakoniec ju hodili do vody alebo spálili. Tieto figuríny sa volali „Morena“, „Marjena“, „Kiselica“, „Kiseľova žena“ a predstavovali zimu alebo obeť, ktorú ľudia obetovali zime.

bahniatkaNa Kvetnú nedeľu ľudia svätili rozvité vŕbové prútiky – bahniatka, ktoré sa neskôr používali na liečenie chorých, pri búrke sa dávali do ohňa, aby do domu neudrel blesk, ochraňovali dom pred pohromou a chorobami.

Na Zelený štvrtok sa prvý raz vyháňal dobytok na pašu. Ten mali chrániť pred strigami kríže, ktoré sa robili kolomažou na dvere stajní. Podobnú úlohu mali aj „rapkáče“, s ktorými behali hlavne deti po dedine a tiež vyháňali zlé sily.

Na Veľký piatok sa najmä dievčatá kúpali v potoku, aby boli krásne, nemali žiadne kožné choroby a boli po celý rok zdravé. To sa však muselo diať pred východom slnka, lebo vtedy mala voda zázračnú moc.

paskaV nedeľu ráno po omši dávali ľudia posvätiť jedlá, najmä obradný koláč, zvaný na východnom a strednom Slovensku „paska“, ale aj vajíčka, maslo, šunku či klobásku.

oblievačkaVeľkonočný pondelok bol a ešte stále je tým najkrajším dňom a to hlavne pre mládež. Chlapci chodili od rána po oblievačke, kúpačke a inde šibačke. To sa robilo preto, aby dievky boli zdravé a pekné celý rok. Za to ich štedro pohostili a obdarovali zdobenými vajíčkami – kraslicami. Večer sa zvyčajne konala tanečná zábava- veselica.

kuriatkaNesmieme zabudnúť, že jarné obdobie je dôležité aj pre poľnohospodársku prácu. Prvýkrát sa vyháňa dobytok na pašu, vyorie sa prvá jarná brázda na poli a prichádzajú na svet mláďatká zvierat. Stromy sa zaodejú do zelených šiat, oteplí sa a celá príroda ožije vtáčím spevom.

Tak ako, deti? Zachovali sa aj u Vás niektoré z týchto zvykov? Napíšte nám o nich a nakreslite.
© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI